Hakkımda

21 Ocak 2010 Perşembe

Üç Kitapta Geçen İksir: Zeytinyağı


Üç Kitapta Geçen İksir: Zeytinyağı

Akdeniz iklimine özgü bir bitki olan zeytinden ilk çağdan bu yana çok çeşitli amaçlarla yararlanılmıştır. Akdeniz'de kurulmuş tüm eski uygarlıklarda zeytin ve zeytinyağının, başlaca besin, aydınlatma ve tedavi ürünleri olarak büyük bir önemi olmuştur, bu ürünlerin ticareti akdeniz'in o zaman ki en canlı ve yaygın ekonomik faliyetini oluşturmaktaydı. Jeolojik dönemlere ait tabakalarda rastlanan kalıntılardan, zeytin ağacının çok eski bir geçmişi olduğu anlaşılmaktadir. Homeros' un şiirlerinden, pompei harabelerindeki buluntulardan ve kutsal kitaplarda yer almasından zeytinin o tarihteki ekonomik ve toplumsal yaşantıdaki yerini daha iyi kavrayabiliyoruz.
Zeytin ve zeytinyağından, tevrat ve incil'de sık sık söz edilmekte ve ağacının vaad edilmiş topraklarda bol miktaarlarda yetiştiği söylenmektedir. Kur-an' da kutsal bitkiler arasında olan zeytin, aynı zamanda bir güvercinin ağzında büyük tufan'ın bitişini de simgeler. Zeytinin anavatanı suriye ve hatay bölgesidir. Buradan fenikeliler eliyle ege adaları ve yunanistan'a yayılmış, oradan italya ve gal eyaletleri ve ispanya'ya geçmiştir. Daha sonra ispanyollar ve fransisken rahipleri tarafından amerika'ya götürülmüştür. Günümüzde kanarya adaları dahil, akdeniz' in tüm kıyılarında yetişmektedir. Zeytin üretiminde önde gelen ülkeler, italya, ispanya, tunus, yunanistan ve türkiye'dir. Zeytin özel iklim şartları istemekle birlikte, kıraç topraklarda kolaylıkla yetişir. Denize bakan dağ yamaçları ve sırtlar en sevdiği yerlerdir. Bu tip bölgelerde 800 mt yüksekliklere kadar rahatlıkla çıkabilir. Zeytinin 2 türü vardır; yağ zeytini ve sofra zeytini. Yağ zeytini kalın kabuklu, iri çekirdekli ve az etlidir. Körfez bölgesinde ayvalık dışında edremit, burhaniye ve havran’ da yetişir. Sofra zeytini ise ince kabuklu, ufak çekirdekli ve çok etlidir. Bu tür zeytin bandırma ve erdek’ te yetişmektedir. Körfez bölgesindeki ağaç sayısı 7 milyonu aşkındır. Bunun yaklaşık 2 milyonu ayvalık’ ta, 3 milyonu edremit’ te, 3 milyonu burhaniye’de ve 1 milyonun havran’dadır. Ağaç miktarı burhaniye ve edremit’te daha fazla olmakla birlikte, ayvalık zeytin ve zeytine bağlı sanayi ve ticaret bakımından diğer ilçelerden daha önemli bir yer tutmaktadır. Körfez zeytinciliğinin önemli bir özelliği, zeytin veriminde 1950 ‘lerden beri görülen artıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder