Hakkımda

21 Ocak 2010 Perşembe

zeytin yağı teknolojisi ve yan ürünleri

Resim Ekle
ZEYTİN YAN ÜRÜNLERİ
KARASU:Zeytinlerin yağa işlenmesinden elde edilen koyu kırmızı renkli, organik ve mineral maddeler bakımından zengin asidik nitelikte, miktarı kullanılan yağ çıkarma sistemine bağlı olarak değişen sıvı alt üründür.KARASUYUN BİLEŞİMİ %Su 83-96Organik Maddeler 3,5-15Mineral Tuzlar 0,2-2,0Karasuyun Bazı Kirletici Özellikleri:
KARAKTERLER
KLASİK SİSTEM
MODERN SİSTEM
PH
4.5-5.0
4.7-5.2
Kimyasal oksijen ihtiyacı(gr/lt)
120-130
45-60
Biyokimyasal oksijen ihtiyacı(gr/lt)
90-100
35-48
Askıdaki katı madde(gr/lt)
1
9
Toplam katı madde(gr/lt)
120
60
Mineral katı madde(gr/lt)
15
5
Uçucu katı madde(gr/lt)
105
55
Karasuyun Çeşitli Kullanım Alanları:•Toprağa sızdırma ve gübre olarak kullanma, •Lagünlerde buharlaştırma,•Çekirdeği ayrılmış ve yağı alınmış pirina ile karıştırılarak yakacak ve briket yapımında kullanma,•Tek hücreli protein elde etmek sureti ile yem sanayiinde ham madde sağlanması ve, •Biogaz elde edilmesiKARASU ve PİRİNA’nın Değişik Dillerde Yazılımı:
TÜRKÇE
FRANSIZCA
İNGİLİZCE
İTALYANCA
İSPANYOLCA
Karasu
Margines
(Eau de végétation)
Vegetation Water
(Vegetable water)
Acqua di vegetazione
Alpechín
(Aguas de vegetación)
Pirina
Grignon
Olive-pomace
Sansa
Orujo
PİRİNA; Zeytinlerin mekanik olarak yağa işlenmesinden sonra arta kalan katı alt üründür.Taze ve işlenmiş pirinanın ortalama bileşimi aşağıdaki gibidir ( Dünya Zeytin Ansiklopedisi.Sayfa: 276):

Taze Pirina
İşlenmiş Pirina
Yağ
Çekirdek
Kabuk
Hamur
6.0 – 9.0
42 – 54
10 -11
21 - 33
0.1 – 0.3
9.0 – 11
20 – 22
10 – 15
100 Kg. zeytinden ortalama 15-22 Kg. Zeytinyağı 35-45 Kg. Pirina100 Kg. pirinadan ortalama 6-7.5 Kg Pirina yağı60-70 Kg. Kuru pirina elde edilmektedir. Yemeklik pirina yağı üretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda kısaca verilmiştir: •Pirinada enzimler nedeni ile serbest asitlik zaman içersinde hızla yükselmektedir.•Yağ asitliğindeki bu artışı önlemek için pirina kurutulmak üzere mümkün olan en kısa zamanda, mümkünse elde edildiği gün pirina fabrikalarına gönderilmelidir.•Kurutma işlemi enzim faaliyetlerini durdurur ve, pirinadan yağın çözgenle alınmasını kolaylaştırır.
TÜRKÇE
FRANSIZCA
İNGİLİZCE
İTALYANCA
İSPANYOLCA
Ham Pirina
Yağı
Huile de gr ignons d’olive brute
Crude olive-pomace oil
Olio di sansa di oliva grezzo
Aceite de orujo de oliva bruto

Rafine Pirina
Yağı
Huile de grignons d’olive raffinée
Refined olive-pomace oil
Olio di sansa di oliva raffinato
Aceite de orujo de oliva refinado

Karma Pirina Yağı*
Huile de grignons d’olive

Olive-pomace oil
Olio di samsa di oliva
Aceite de orujo de oliva
*Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik rafine pirina yağı karışımından oluşan bir yağdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder